
In veel keukens is gember de smaakmaker die een scala aan gerechten tot leven brengt, maar ook medicinaal wordt het al meer dan 2000 jaar in veel culturen toegepast. Hoewel gember het meest bekend staat om zijn maag en darm kalmerende effecten, is dit nog maar het begin van zijn toepassingen. De plantendelen die voor zowel culinaire als medicinale doeleinden worden gebruikt zijn de wortelstokken die ondergronds groeien. Gember behoort net als Kurkuma tot de Zingiberaceae familie
Van gember is bekend dat het misselijkheid tegengaat, dat het een sterke ontstekingsremmer en antioxidant is en dat het mee kan helpen om kanker te bestrijden. Als je op Pubmed op “ginger cancer” zoekt krijg je een scala aan medische onderzoeken.
De bekendste werkzame stof van gember is gingerol en daarvan is gebleken dat het apoptosis (kankercel zelfmoord) en autophagie (kankercellen die zichzelf opeten) in sommige kankercel lijnen kan bewerkstelligen. (1), (2), (3).

In het arsenaal wat je kan toepassen om chronische aandoeningen, inclusief kanker, tegen te gaan mag gember niet ontbreken. Uit een studie is naar voren gekomen dat de werkzame stof in gember genaamd 6-shoagol vele malen beter werkt in het doden van kankerstamcellen dan chemo therapie (4). Hier (5) vind je de originele studie.

Hoewel gember het meest bekend staat om zijn maag en darm kalmerende effecten, is dit nog maar het begin van zijn toepassingen.
Als je in het Nederlands googelt op “gember” kom je tal van websites tegen waar de gezondheid voordelen van gember duidelijk worden gemaakt zoals bijvoorbeeld
Klik hier Zo gezond is Gember.
Klik hier 22 gezondheidsvoordelen Gember.
Klik hier Gember gezond en geneesmiddel tegen ziektes.
Zoals met alles is de kans dat de gember met pesticiden is bespoten behoorlijk groot en is het altijd beter voor biologisch te gaan. Een nog betere optie is om gember zelf te kweken.
Klik hier Gember kweken in 8 stappen.
Een greep uit onze andere extracten
ONTDEK WELKE EN WAT ZE DOEN